петък, 17 ноември 2017 г.

" Хари Потър и Философският камък" от Джоан Роулинг

- Хари Потър и Философския камък. 
- Книга първа от поредицата за Хари Потър
- На всички познатото " момче с белега  " 
-----------------

Тип :  Фентъзи романи  
Поредица: Хари Потър 
Възраст: 10+ 
Страници: 280 черно-бели
-----------------

„Хари Потър и Философският камък“ е първият роман от поредицата за Хари Потър на световно известната писателка Джоан Роулинг. Романът излиза на английски език на 26 юни 1997 г. На български романът е пуснат на книжния пазар на 13 ноември 2001 г. 


Как 20 години след издаването  му се нахъсах да разбера за какво иде реч (и слава на Бога го сторих )? Потънах в един прекрасно построен свят. Идеално изградени герои и характери, толкова детайлно изпипан живот , толкова увлекателни думи... Самият речник на авторката прави тази книга еднакво завладяваща и за малки и за големи . Честно казано, разбира се , че ще я открия в ,, Детския отдел ,, Но това заслужава да бъде и в другия - при световната литература, защото признайте си , тази история навлезе толкова навътре в сърцата ни ...

Да съм честна ..никога не издържах на първата част от филма ,, Хари Потър и Философския камък,, . Просто не мога да смогна  на темпото . Сякаш  се развиваше бавно и скучно и... толкова детско .
НО не ... това съм аз и трябва да се нахъсам да прочета по какво е полудял целия свят .
И с радост си казвам, с ръка на сърцето, че и аз започвам да полудявам по него .

Персонажът на Хари Потър ме впечатли . Едновременно играе ролята на ,,зубър,, в онзи свят на мъгълите(така наричат магьосниците нормалните хора без магически способности), а  в същото време е едва ли не е звезда в света на магьосниците. Чертите му контрастират - смелост, непоколебимост... в гимназия ,, Хогуъртс,, той не се спира пред нищо, за да постигне целите си.  В света на вълшебниците  той е себе си. Това е неговото място.  Не се бои от това да наруши правилата , винаги е честен спрямо другите. Докато при мъгълите при леля и вуйчо той е съвсем друг. По отношение на държание ще мълчи, докато не го издразнят прекалено и тогава несъзнателно да използва магията си.
 Той е изключено умен  и хитър . СЪС ЗЕЛЕНИ ОЧИ МАМКА МУ . 
Таа още е малък . Ще разбера доста скоро как се развиват героите с годините и самият свят.

 Друго уникално и интересно нещо, е че поредицата е писана не наведнъж. Тя обхваща години . Това още повече ме кара да се въплатя в един магьосник , да мечтая смело и да се понеса в уникалния свят на вълшебници и толкова реалистична магия...